Hammaslääkäriliiton suositus
Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee ksylitolia ja edellyttää ksylitolituotteelta seuraavia ominaisuuksia:
- Ksylitolipitoisuuden tulee olla suuri: suositus yli 30 % tuotteen painosta. Ksylitolia tulee olla vähintään 50 % kaikkien käytettyjen makeuttajien yhteispainosta.
- Tuotteessa ei saa käyttää sakkaroosia, glukoosia, tärkkelyssiirappia, fruktoosia eikä muita helposti fermentoituvia hiilihydraatteja. Sen sijaan polyolit, kuten sorbitoli, mannitoli ja maltitoli sekä intensiivimakeuttajat ovat muina makeuttajina hyväksyttäviä.
- Tuote ei suun olosuhteissa suoritetun testin perusteella aiheuta plakin pH-arvon alenemista alle 6:n (plakin pH-mittaus in vivo mikroelektrodilla tai telemetrialla).
- Tuotteessa saa olla vain vähäinen määrä happoja. Sitruunahappoa tuotteessa ei saa käyttää.
Suomen Hammaslääkäriliitto antaa suosituksen vain tuotekohtaisen tarkastelun perusteella. Siksi Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus on tae siitä, että tuotteessa on riittävästi ksylitolia. Suosituksen tunnistat Hammaslääkäriliiton punaisesta suosituslogosta.