Kysymyksiä ja vastauksia 

Kuinka paljon ksylitolia on syötävä päivässä? 

Ravitsemussuosituksissa suositellaan ksylitolia käytettävän 5 grammaa tai enemmän päivässä, jaettuna vähintään kolmeen käyttökertaan. Sopiva määrä on kaksi tyynyä ksylitolipurukumia tai -pastillia 3-5 kertaa päivässä aina aterian tai välipalan jälkeen.

Suositellun 5 gramman annoksen ksylitolia saa esimerkiksi käyttämällä päivittäin 6 tyynyä Jenkki Professional -täysksylitolipurukumia tai 10 tyynyä Jenkki-ksylitolipurukumia tai 8 kpl Läkerol Dents -ksylitolipastillia.

Tärkeää ksylitolin vaikutusten kannalta on säännöllinen käyttö. 

Onko purukumin nieleminen haitallista?

Ei ole. Purukumia ei kuitenkaan ole tarkoitettu nieltäväksi. Jos purukumin vahingossa nielaisee, se kulkeutuu suoliston läpi muun ruuan mukana. Heitä käytetty purukumi siististi paperiin käärittynä roskakoriin.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa purukumia?

Lapsi voi alkaa opetella ksylitolituotteiden käyttöä jo 1-1,5 vuoden iässä. Pienille lapsille ksylitolituotteista on sekä iloa että hyötyä. Noin yksivuotias lapsi voi pääaterian ja välipalan jälkeen nauttia ksylitolipastillin. Ksylitolipurukumin syömistä voi alkaa harjoitella noin 1,5 - 2 vuoden iässä yhdessä aikuisen kanssa. Pienten lasten ksylitolin käytössä harjoittelu on tärkeää, päivittäin nautittua ksylitolimäärää lisätään pikkuhiljaa. Ksylitolituotteita olisi hyvä käyttää vähintään kolme kertaa päivässä.

Miksi koirille ei saa antaa ksylitolia? 

Ksylitolituotteet pitää säilyttää koirien ulottumattomissa! Koirien elimistössä ksylitoli saa aikaan hypoglykeemisen reaktion eli voimakkaan insuliinierityksen. Jo viisi ksylitolipurukumityynyä voi johtaa kymmenkiloisen koiran vakavaan sairastumiseen. Jos epäilet koirasi syöneen ksylitolia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Tuote sisältää purukumin perusmassaa, mistä perusmassa on valmistettu?

Purukumin perusmassa on aine, josta purukumin makeutusaineet ja aromit vapautuvat pureskeltaessa. Perusmassa ei sisällä ravintoaineita, eikä se liukene ruuansulatuksessa. Purukumin perusmassa on sana, jota elintarvikelainsäädäntö määrää käyttämään purukumin ainesosaluettelossa. Se on useamman aineen seos ja seoksen koostumus vaihtelee eri valmistajilla ja eri purukumeissa. Tyypillisiä komponentteja ovat synteettiset kumit, luonnonkumit, puuhartsit, parafiini tai mikrokiteiset vahat, kasviöljy, GMS (glyserylmonostrearaatti) ja täyteaineet (esim. talkki).

Mielestäni purkkapalat olivat ennen valkoisempia. Onko Jenkki-purukumi muuttunut?

Olemme päivittäneet Jenkki-purukumien reseptejä, mistä johtuen valkoisten purkkapalojen väri poikkeaa hieman totutusta. Jos olet huomannut purkkapalojen kirkkaan valkoisessa värissä pientä muutosta, tässä syy. Maultaan ja muita omaisuuksilta purukumi on täysin ennallaan.

Jenkki Original Peppermint ja Spearmint -purukumeista on jo poistettu titaanidioksidi (E171), jota käytettiin väriaineena antamaan purkkapaloille kirkas valkoinen väri. Väriaine on poistettu kaikista Jenkki-tuotteista.

Lue lisää titaanidioksidista

Voiko ksylitolipurukumilla korvata hampaiden harjauksen kokonaan? 

Jos haluat säilyttää terveen ja kauniin hymyn, harjaa hampaasi aamuin illoin fluorihammastahnalla, käytä lisäksi hammastikkua tai – lankaa ja syö ksylitolipurukumia tai -pastilleita aina aterian jälkeen. Kiinnitä myös huomiota terveelliseen ravintoon ja käy säännöllisesti hammastarkastuksissa. Ksylitolipurukumin käytöllä ei siis voi korvata hampaiden harjausta.

Mitä eroa on täysksylitolilla ja ksylitolilla?

Täysksylitolia ei ole aineena olemassa. Ksylitolia on yhtä ja samaa, ja sitä voidaan laittaa tuotteisiin eri määriä. Jos tuotteen makeuttamiseen on käytetty ainoastaan ksylitolia, sitä voidaan kutsua täysksylitolituotteeksi. Täysksylitolipurukumityynyssä ei kuitenkaan ole automaattisesti enemmän ksylitolia kuin ns. sekoitepurukumissa, koska myös tuotteen painolla on merkitystä. Esim. yhdessä Jenkki Enjoy -purkkakuutiossa on enemmän ksylitolia kuin monessa täysksylitolipurukumissa.

Tuotteen ainesosaluettelossa ksylitolipitoisuus on kerrottu prosentteina tuotteen painosta. Siksi ainesosaluettelossa ei voi koskaan lukea ”ksylitolia 100 %”, tuotehan olisi silloin vain pelkkää ksylitolijauhetta. Purukumin valmistamisessa täytyy käyttää muitakin ainesosia kuten purukuminperusmassaa ja aromeja. Jenkki Professional on siis makeutettu 100 %:sti ksylitolilla, mutta ksylitolia on n. 65-70 % painosta. Jenkki-purukumien päämakeuttaja on aina ksylitoli ja sitä on yli puolet kaikista makeutusaineista.

Kaikissa Cloettan ksylitolituotteissa on Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus -merkki. 

Miksi joissain purukumeissa maku kestää pidempään? 

Monet purkansyöjät haluavat, että purukumin maku säilyy pitkään. Maun keston pidentämisessä auttaa arominvahvenne, kuten asesulfaami K (=E950). Aromivahventeen vaikutuksen huomaa helposti, jos vertaa tavallista Jenkki-purukumia lasten junior -tuotteisiin, joissa aromivahvennetta ei ole.

Purukumin maun kesto on keskeinen ominaisuus purukumissa. Kaikkien Jenkki-purukumien päämakeuttaja on aina ksylitoli. Täysksylitolipurukumit, kuten Jenkki Professionalit sisältävät niin paljon ksylitolia, että lisämakeutta ei tarvita. Ksylitolihan on hyvin makeaa, yhtä makeaa kuin sokeri. Jenkki Professional -täysksylitolipurukumien sisältämä asesulfaami K ei ole mukana makeuttajana vaan arominvahventeena ja määrä on erittäin vähäinen, alle 0,1 % tuotteen painosta. Yksi Jenkki Professional –tyyny painaa 1,3 grammaa. 

Onko ksylitolilla sivuvaikutuksia? 

Ravitsemussuosituksissa suositeltu 5 grammaa ksylitolia jaettuna useaan käyttökertaan ei yleensä aiheuta ongelmia edes herkkävatsaisille. 

Ksylitolin sietokyky on yksilöllistä ja saattaa vaihdella jopa samalla ihmisellä eri päivinä. Ksylitoli kuten muutkin sokerialkoholit imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin ja epätäydellisemmin kuin sokeri. Suurina määrinä nautittuna ksylitolilla saattaa olla ohimenevä laksatiivinen vaikutus, eli vatsa menee löysälle tai tulee ilmavaivoja. Tämä vaikutus on helposti vältettävissä nauttimalla ksylitolia riittävän usein pieninä annoksina.

Sopiiko ksylitoli diabeetikoille?

Ksylitoli sopii myös diabeetikoille, koska se imeytyy hitaasti verenkiertoon ja nostaa hitaasti myös verensokeria.

Auttaako ksylitolipurukumi kuivaan suuhun? 

Ksylitolipurukumin säännöllinen käyttö helpottaa kuivan suun tuntemuksia. Kuivasuisuus on vaikea ongelma hammasterveydelle. Kun syljeneritys ehtyy, kariesbakteerien määrä lisääntyy ja hampaiden reikiintymisriski kasvaa moninkertaiseksi. Ksylitolipurukumi on turvallinen, hampaita suojeleva keino lisätä syljeneritystä. Kuivan suun yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.

Aiheuttaako purukumi purentaongelmia?

Purukumin syöminen ei aiheuta ongelmia henkilöille, joilla on terve purenta. Purukumin syöminen 5-10 minuuttia kerrallaan riittää. Ksylitolipastilli on hyvä vaihtoehto purentaongelmaisille.

Kuinka ksylitolipurukumin saa pois vaatteista? 

Purukumilla tahriintuneen vaatteen voi puhdistaa laittamalla sen ensin hetkeksi pakastimeen ja raaputtamalla kovettuneen purukumin pois.

Miten purukumi on parasta hävittää?

Purukumi kannattaa hävittää laittamalla se sekajätteeseen. Purukumin voi hävittää myös polttamalla, joten sen voi lajitella myös polttokelpoiseen jätteeseen.

Maatuko purukumi?

Purukumin perusmassassa on ainesosia, jotka eivät hajoa maaperässä ainakaan kovin lyhyessä ajassa. Tästä syystä ohjeemme purukumin hävittämiseen on kääriä se tarvittaessa paperiin ja lajitella se poltettavaan sekajätteeseen.

Onko Jenkki-purukumeissa aspartaamia?

Jenkki Original, Jenkki Professional ja Jenkki Enjoy -purukumit eivät sisällä aspartaamia. Jenkki-purukumeja on yli 20 erilaista, joista voi valita omaan makuunsa sopivan vaihtoehdon. 

Pyrimme kehittämään valikoimaamme suomalaisten purkansyöjien toiveiden mukaan. Me purkansyöjät olemme erilaisia ja monet haluavat jatkaa pureskelua pidempään ja silloin on olennaista, että purkan maku säilyy.  

Syksyllä 2022 toimme Jenkki-tuoteperheeseen kaksi uutta pientä pussia Jenkki Fresh – purukumeja, joissa on käytetty aspartaamia ja asesulfaami K:ta pidentämään purkan maun kestoa. Pitkäkestoiseen suun raikastukseen tarkoitetut Fresh-purukumit on pakattu pieniin 35 gramman pusseihin ja ne on helppo erottaa muusta valikoimasta.

Muut Jenkki-purukumit eivät sisällä aspartaamia. 

Missä Jenkki-purukumeissa ei ole aromivahventeita?

Jenkki Professional Junior –täysksylitolipurukumisekoitus on makeutettu yksinomaan ksylitolilla, eikä niissä ole aromivahventeita. Makuina purukumisekoituksessa on lasten valitsemat tuttifrutti, mansikka ja banaani.